neki eventi u mom životu

19.08.2011.

''15. Rombergove svečanosti''

U sjećanje na znamenitog svjetskog skladatelja Sigmunda Romberga, koji je početkom 20. stoljeća živio i školovao se u Belišću i Osijeku, a nakon toga ostvario veliku karijeru kao kompozitor i redatelj u Los Angelesu, u hotelu "Ariston" održane su 15. tradicionalne Rombergove svečanosti.

U jednosatnom pjesničkom i glazbenom programu, uz pjesnike, Zorislava Vidakovića, Miroslava Kablarevića, Sandru Vulin i Zvonka Penovića, sudjelovali su i eminentni hrvatski kazališni glumci, rođeni Osječanin Goran Grgić te mladi hrvatski glumac i pjevač Adam Končić, član zagrebačkog Kazališta Komedija. Sudjelovale su i učenice osječke glazbene škole iz Učeničkog doma u Radićevoj ulici, a među posjetiteljima su bili studenti glumačkog odjela Umjetničke akademije. Organizator manifestacije posvećene poznatom skladatelju bila je Udruga "Ankh", a suorganizatori hotel "Ariston" i udruga "Eduka".

26.11.2009. OSIJEK

One su moderne, ali cijene tradiciju, kreativne su i uspješne u svom poslu. Ne slijede trendove, a odjećom i nakitom izražavaju se na sebi svojstven način. Brand koji se obraća takvim ženama zove se Panona, a predstavila ga je, kao rezultat višegodišnjeg rada Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, i to zanimljivom modnom revijom: pistom su prošetale žene koje utjelovljuju duh Panone.

Kreacije Mire Anić i Andrijane Subotić Pjajčik nosile su najbolja hrvatska veslačica Mirna Rajle Brođanac, glumica i pjevačica Antonija Šola, profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku Anka Mašek, glumica osječkog HNK Mira Perić Kraljik, direktorica osječkih kinematografa Marijana Bošnjak, zamjenica direktora Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Kornelija Mlinarević, Natalija Pekić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Ivana Brkić iz Slapa i Tena Anić. Nakit su predstavile članice VS Druge, a pjevala je i Lidija Bajuk.Svoju prisutnost ovom divnom modnom događaju upriličila je književnica i pjesnikinja Vesna Krmpotić, dok je njene stihove prigodno pročitala Sandra Vulin, jedna od Panona.

Brand Panona pokušaj je stvaranja robne marke koja bi objedinila šaroliku ponudu rukotvorina panonskoga kraja Hrvatske i tako pomogla razvitku turističkih potencijala ove regije.

"Ovo je kulminacija projekta Ethno-brand, čiji cilj zapravo nije samo stvaranje odjeće za žene koje su Panone. Taj projekt ima i širu priču, a ona se sastoji u standardiziranju rukotvorina, ručno izrađenog nakita i odjeće i objedinjavanju pod zajedničkim brendom, a zatim i zajedničkim nastupom na tržištu, koji bi trebao donijeti posao i zaradu udrugama žena i malim obrtima koje te proizvode izrađuju, a našoj regiji osigurati prepoznatljivost i konkurentnost na međunarodnom turističkom tržištu", objasnila je Sonja Vuković, predsjednica Slapa.

BEČ -studeni 2009.

U organizaciji Austrijsko - Hrvatske zajednice za kulturu i šport organizirana je poetsko-zabavna večer, točnije, poetski projekat pod nazivom ''Pobratimstvo lica u svemiru'', koji u svojem perfomansu sadrži izbor poznatih hrvatskih pjesnika poput: Tin Ujević, Nikola Šop, A.B. Šimić, Josip pupačić, Jure Kaštelan, Slavko Mihalić, Arsene Dedić i dr. Ovakvo poezijsko druženje po drugi put je izvedeno u Beču i vrlo dobro primljeno od Bečkih domaćina. Poeziju su čitali gosti iz Osijeka: Zvonko Penović, Miroslav kablarević, Zorislav Vidaković i Sandra Vulin, naknadno se uključila i Jadranka Vincek suorganizatorica ovog programa.

Prisutni su bili gosti iz hrvatskog veleposlanstva: Josip Špoljarić, Barbara Majer, Bela Tonković iz konzulata, Vesna Baus iz Hrvatske misije pri UN-u i OESS-u, općinska savjetnica Anica Matzka Dojder, poznata hrvatska plivačica(Vukovarka)koja živi i radi u Beču Mirna Jukić i dr.

Image and video hosting by TinyPic

Program je trajao 3 sata a nije nedostajalo ni zakuske uz kapljicu dobrog vina.

Objavljeno u Hrvatskom glasniku u Beču i u Osječkom Glasu Slavonije , studeni 2009.:-)))))

23.IX 2009. OSIJEK

U sklopu ''Olimpijade kulture OKO'' u Osijeku se okupilo petnaest umjetnika iz devet zemalja.Među poznatijima bio je norveški pjesnik Mathis Mathisen. Kulturni autobus''krstario''je Slavonijom i Baranjom(Osijek, Vukovar, Valpovo, Našice, Vinkovci, park prirode Kopački Rit itd.) nakon čega je produžio do Fužina, Gorskog kotara, zagorskog Ludbrega. Glavni inicijator i predsjednik ovog projekta je Peter Piere Weisz.

Image and video hosting by TinyPic

KLJUČ - ''Ključani svom gradu''

Povodom proslave dvaju blagdana, Male Gospe i Ramazanskog bajrama u Ključu 8. IX 2009., održana je međunarodna manifestacija''KLJUČANI SVOME GRADU'', koju vać tradicionalno organizira udruga Ključana''Kralj Stjepan Tomašević'' iz zagreba zajedno sa katoličkim župnim uredom Ključ.

Nakon što je Općinski načelnik mr.Osman Ćehajić zaželio svima dobrodošlicu, nastavak programa uveličali su pjesnici: Enes Kišević, Dinko Škevin, Sandra Vulin i Muhidin Šarić, te popularna klapa''Povljana''. Poseban gost večeri bio je legendarni Arsen Dedić koji je svojim pjesmama oduševio mnogobrojne posjetitelje.

OSIJEK

Kao i svatko tko piše stihove, bajke i romane u svojim osebujnim potragama za Istinom, koračnicom boli i radosti prizivam sjećanja da kao poseban nauk progovore mojoj Duši o meni...

To je kao da vodite svoj impersonalni dnevnik u kojem se razaznaje ''sazrijevanje''duha.
Ako ne bih vodila dnevnik svoje Duše, bojim se da bih stagnirala u svakom segmentu života. Pisanje je šminka koja najbolje prikriva bore na srcu, bez obzira na godine..

Ovu pjesmu sam napisala prilično mlada, i sada kada se osvrnem na zapisanu riječ, ne pronalazim se više u njoj. Čvrstog sam uvjerenja da za neki određeni period ovo što sada pišem neću moći poimati svojim kritičkim pogledom.

Ali to je put po kojem duša jedino može ''sazrijeti'', o kojoj god da je umjetnosti riječ, riječ je o kreaciji darovanoj od glavnog Kreatora, po kojoj se razmjena energija na zanimljiv način dogodi...Kada Duša stvara nema vremena da razara....vrlo JEDNOstavno...

U Osijeku točnije Trg sv.Trojstva (Arheološki muzej), povodom Valentinova 14.II 2009. održana je večer poezije pod nazivom''PALETA NOĆI''… Svoje stihove prigodno su predstavili Zal Kopp, Vedran Rutnik i Sandra Vulin.
Kao epilog ovim riječima,u doljnjem privitku slijedi pjesma po kojoj je program i nazvan.

Image and video hosting by TinyPic

PALETA NOĆI

Noćas mi paleta nudi boje mraka
paleta noći što razlijeva lažan sjaj
želim pobjeći ali nisam jaka
prodirući daleko u beskraj

Ja slutim lažni krik straha
očekujući jutro što će doći
dok teško breme sjećanja
obavija mračne niti noći

I gorak je okus prevare te
što razlama se poput koraljnih sjena
zabludu odriješuju spoznaje zle
i fortuna sjetom opijena

Tišina spretno gradi zidove
i ledena stijena ostaje u meni
crveni sag prekriva sve mostove
a u hladnoj noći - studeni....


(objavljeno u prvjencu ''Pod nebom uspomena'' 15.XII 2007. Osijek)

CRVENKA:

http://www.kula.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=579:blagoje-bakovi-pobednik-16-festivala-pesnika-za-decu-bulka-&catid=60:knjievnost&Itemid=20


NOVI SAD

http://www.business-exit.rs/

target=_blank>




OSIJEK 25.X 2007.

Image and video hosting by TinyPic

Prigodom obilježavanja desetogodišnjice društva Osječkih pjesnika''Antun Ivanošić'', a čiji je član svojedobno bio i Dragutin Tadijanović, održana večer poezije u caffe baru Siesta pod nazivom ''U zagrljaj stihu''. Svoje pjesme prigodno su govorili Štefanija Sokač i Sandra Vulin uz pratnju violončelista, prof. Željko Štrbac. Dotične su za ovu večer odabrale odjenuti odjeću iz prošlog st. pa su prisutni mogli uživati svim osjetilima, a ozračje je bilo tako da se tražila stolica i stih više...

Ponedjeljak 27. VI 2005. OSIJEK

GALERIJA KARIKATURA

Bruce Gerlach, Amerika
Naziv izložbe "Preko bare"

Izložbu je otvorio: Vjekoslav Bizjak,
ravnatelj Galerije likovnih umjetnosti Osijek
Otvorenje izložbe u poetskom dijelu uljepšali su:
Sandra Vulin i Zal Kopp


strong>PRVI PJESNIČKI SUSRETI GUNJA 19.VIII 2009.
MUTNA JE SAVA TEKLA, A DUGIM GUNJANSKIM SOKAKOM ŽUBORILA JE RIJEKA PJESAMA

Tin se “udomio” u Gunju!

Dok je iznenadna kiša oprala prašinu sa Gunjanskih sokaka i natopila suhu zemlju, pjesnici su svojim stihovima "natapali" duše radoznalih posjetitelja.
Povod okupljanju je bio: prva zbirka stihova novoosnovane gunjanske Udruge pisaca i pjesnika imena "Tin Ujević'' Gunja koja je ujedno bila i organizator „PRVIH PJESNIČKIH SUSRETA GUNJA 2009“, u sklopu svečanosti obilježavanja „Dana Općine GUNJA“. Na manifestaciji je nastupilo pedesetak pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, iz Brčko distrikta.

Manifestaciji je prisutvovalo preko 300 posjetitelja.

Image and video hosting by TinyPic


„STIH U SRCU““, prva objavljena knjiga poezije autora- članova novoosnovane Udruge pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ iz Gunje, promovirana je u sklopu pjesničkih susreta. Zbornik sadrži uratke 22 pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbornik je uredio Ilija Andrić, izdavač je Ivo Butković, a recenziju ne napisao Suvad Alagić. Uz 18 pjesnika iz Hrvatske, u zborniku su zastupljeni i pjesnici iz Brčkog: Suvad Alagić, Ljiljana Tadić, Marijana Mijić i Vanesa Kelava.

Nastupili su pjesnici iz Udruge pisaca i pjesnika „Tin Ujević“ Gunja: Ilija Andrić, Željko Ružić, Ivo Butković, Ljiljana Tadić, Suvad Alagić, Vanesa Kelava, Benak Ivan, Ivan Ferenec, Marijana Mijić, Božidar Golik, Josip Lišić, Anica Pokrivka, Ibrahim Vejsilović, Marija Voloder i drugi, te pjesnici udruga iz županija: Brodsko- posavske, Osječko- baranjske i Vukovarsko- srijemske, te pjesnici iz Brčko distrikta BiH.Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao i Vladimir Crnov, načelnik Općine Gunja, Suvad Alagić.

U književnoj povijesti Gunje bit će zapisano da su pod Tinovim šeširom - od prve pa do stotinu i devedesete stranice knjige Udruge pisaca i pjesnika, "Stih u srcu" - imena prvih suradnika: Suvad Alagić, Ilija Andrić, Magdalena Babić, Ivan Benak, Ivo Butković, Ivan Ferenc, Božidar Golik, Luka Jokić, Vanesa Kelava, Josip Lišić, Liza Maroševac-Igić, Andrea Mazalović, Marija Mijić, Željko Ružić, Reza Stanković-Zadravec, Ljiljana Tadić, Ibrahim Vejsilović, Marija Voloder, Sandra Vulin i Vinko Zečević-Čibro.

Veselo druženje, kolega po peru, koje je trajalo do ponoći, svojim dolaskom uljepšao je, nakon što je strpljivo čekao i dočekao svojih pet minuta legenda pučkog pjesništva - Đuka Galović. Uz svoju stalnu životnu pratiteljicu i njezine još uvijek oči sokolove, Đuka je držeći u jednoj ruci rezbareni štap, na kojega je "oslanjao" svojih osamdeset i pet godina, drugom nježnu Macinu ruku i, darovao predivne stihove sa kojima je ujedno i završila večer.
(Đuro Šovagović)

BJELOVAR I KOPRIVNICA 9. i 10. XII 2006.
Književna večer

Organizirali

HRVATSKI SABOR KULTURE (HSK)
Zajednica KUU
Bjelovarsko-Bilogorske županije
Zajednica KUU
Koprivničko-Križevačke županije


STRUČNO POVJERENSTVO:

BOŽICA JELUŠIĆ
ENES KIŠEVIĆ
MIRKO KOVAČEVIĆ

PROGRAM
Subota, 9. prosinca 2006.

BJELOVAR
Bjelovarsko kazalište
Književna večer sudionika 26.Susreta neafirmiranih umjetnika

Nedjelja, 10. prosinca 2006.
KOPRIVNICA
Gradska knjižnica „Fran Galović“
10.00
Okrugli stol i dodjela nagrada
Promocija Zbornika 25. Susreta


SUDIONICI SUSRETA:
IVAN BANDIĆ, Našice
ANA BARIŠIĆ, Slavonski Brod
GABRIJEL BARIŠIĆ, Slavonski Brod
MUSTAFA BEĆIRSPAHIĆ, Trnovitički Popovac
DAMIR BESEDNIK, Cerna
MIRJANA BRAVIĆ, Đakovo
BRANKO BUDIMIR, Našice
SILVIJA BUTKOVIĆ, Đakovo
IVAN ČAJKOVAC, Retkovci
MILENKO ĆORIĆ, Osijek
BARBARA DELIĆ, Grubišno Polje
SLAVICA (ALOJZIJA) FRAJTIĆ, Bjelovar
IVANA HAJSEK, Zagreb
MARIJA HEGEDUŠIĆ, Koprivnica
DAMIR HORVAT ZACSKAI, Daruvar
MIJO KELEČIĆ, Oroslavje
JADRANKA KLABUČAR GROS, Zagreb
SLAVEN KLOBUČAR, Bjelovar
LJUBICA KOMLJENOVIĆ, Dukovec
BRANKO KREŠTAN, Bjelovar
NADA MALETIĆ, Valpovo
MIRJANA MIKULEC, Oroslavje
NIKOLA MILIČEVIĆ, Retkovci
MAJA MUŠKIĆ, Đakovo
ZDENKO NOVAK, Gat
TANJA NOVOTNI, Daruvar
PETAR OBAD, Pridvorje
IVAN PICER, Sigetec
DARIO RUKAVINA, Zagreb
VEDRAN RUTNIK, Osijek
BOŽIDAR STAROVEŠKI, Stubičke Toplice
DESIMIR ŠIROLA, Rijeka
MARKO ŠTROMAJER, Daruvar
VLADIMIR ŠUK, Oroslavje
IVAN TURKOVIĆ KRNJAK, Zagreb
ZORISLAV VIDAKOVIĆ, Osijek
DARKO VIDOVIĆ, Vrbovec
MARIJA VUKOJA, Soljani
SANDRA VULIN, Osijek
ANTONIO ŽUPANOVIĆ, Rijeka


http://opak.crolib.hr/liste/148/lst134.html


http://opak.crolib.hr/cgi-bin/unicat.cgi?form=010000000199990&id=1240227005


''Bulka'' u Crvenki, i ''Kulturni vremeplov' ' u Novom Sadu, neki od mojih nastupa
Pod pokroviteljstvom općine Kula, 23. rujna 2009. u Crvenki, održan 16. festival pjesnika za djecu ''Bulka''.

Svetozar Bukvić, predsjednik općine Kula, uručio je simbolične poklone i čestitao prvonagrađenom pjesniku Blagoju Bakoviću, kao i poznatom norveškom pjesniku Matisu Matisnu koji je dobio specijalnu nagradu za pjesmu o Crvenki.

Prve večeri Festivala u galeriji Doma kulture otvorena je izložba ilustracija Zdravka Mićanovića iz Beograda.
Na zapaženom otvaranju izložbe koju je otvorila akademska umetnica Nataša Đuričković nastupila je Miona Ilić, šestostruka prvakinja Srbije u sviranju flaute i Dimitrije Cap, jedan od najpoznatijih muzičara u sviranju klasične gitare.

Nakon toga je priređen program „Poezija godi u pesmi, plesu i modi“.

U programu su sudjelovali brojni istakniti pjesnici (Ljubomir Ršumović, Mošo Odalović, Raša Popov, Šimo Ešić, Enes Kišević, Dragomir Ćulafić, Vlasta N. Cenić, Violeta Jović, Jovo Čulić, Milan Mrdalj, Sandra Vulin, Zvonko Penović), nakon čega je organiziran i književni randevu Bore Kapetanovića i prijatelja.

Pjesnici su drugog dana Festivala posjetom osnovnim i srednjim školama u svim mjestima kulske općine obradovali djecu.

SAZRELO VRIJEME

06.08.2011.



Image and video hosting by TinyPic

Vidim nas
U sazrelom vremenu
Zagasitom nebu
Ljetne večeri
Zapuštenom
Vrtu ruža
Čekam Sudnji dan
Kada ću velikim
Zahrđalim
Ključem raja
Otvoriti vrata
Našeg kućerka
Na dnu mora
Po zlatnom pijesku
Ispisati tvoje ime
A da ga voda ne obriše
I možda tek onda
Kada vjetar promijeni
Smjer suze
Na obrazima
Skupim hrabrost
I prošapćem
Tišini svemira
Da te volim


target=_blank>

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.